Banje

Banje Crne Gore su značajni faktori u crnogorskom turizmu, a obzirom na prirodne lepote Crne Gore i lekovita svojstva svake od njih nije ni čudo što se sve više turista opredeljuje da svoj odmor provede baš u nekoj od banja.

Igalo

Banja IgaloNa razmeđi između Istoka i  Zapada u srcu Mediterana, s pogledom na ulaz u jedan od najlepših zaliva sveta – Boku Kotorsku, leži Igalo. Igalo je deo Herceg Novog. Obiluje lepim plažama. Prirodni faktori, blaga mediteranska klima (285 dana u godini  temperatura je veća od 15 C, a 105 dana veća od 25 C, dok je temperatura mora od maja do septembara  22 do 26 stepeni), izvori mineralne vode i lekovito blato, omogućili su da Igalo postane poznato lečilište i privlačno turističko mesto. Duž obale Igala nalaze se talozi lekovitog blata koje prekriva dno mora. To morsko blato je veoma lekovito.

Indikacije: reumatološka odeljenja,  hronična nespecifična plućna oboljenja, oboljenja srca i krvnih sudova, stanja nakon povrede lokomotornog nervnog sistema, oboljenja kože.

 

Prčanj

PrcanjPrčanj je naselje na istočnoj obali poluostrva Vrmac, naspram Dobrote, a nalazi se u Boki Kotorskoj, najlepšem zalivu južnog Jadrana. Prčanj je udaljen 8 km od starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a. Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj, je od 1920. godine odlukom kraljevske vlade proglašen za prirodno klimatsko lečilište.

Vazdušne struje iznad zaliva utiču na biljni svijet i na vode, obogaćuju vazduh sa jonima koje sadrži morska voda. Potvrđeno je da takav vazduh, obogaćen mineralima i jonima pozitivno utiče na respiratorni sistem.

 

Ulcinj

UlcinjKarakteristično je da se ulcinjski pesak i blato sastoje od oko 30 mineralnih sastojka, koji veoma povoljno utiču kod lečenja bolesti kičme, reumatizma, išijalgije, tako da se mogu upotrebiti u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji bezbroj oboljenja. Osim toga, “Ženska plaža”, koja se nalazi izmedju hotela “Albatros” i “Galeb”, poznata je po izvorima sa lekovitom sumpornom vodom, koja blagotvorno deluje kod ženskih oboljenja i lecenju steriliteta.

 

 

Kolašin

kolasinKolašin je grad koji su osnovali Turci u XVII vijeku. Pored njega protiče uvek nemirna rijeka Tara, kao i rijeka Morača, a sa svih strana okružen je planinama. Sinjajevina, Bjelasica, Ključ i Vučje unjedrili su ovaj mali grad. Kolašin se nalazi na 954m nadmorske visine i nudi odličan odmor, kako zimi, tako i ljeti. Zbog svoje nadmorske visine i povoljne klime, Kolašin se svrstava u vazdušne banje. Posebnu atrakciju za turiste, predstavlja Biogradsko jezero koje se nalazi u Nacionalnom parku “Biogradska gora” koja je jedna od 3 očuvane prašume u Evropi. Biogradsko jezero se nalazi na 1094m nadmorske visine, a oko njega su uređene pješačke staze.

Izvor:  www.visit-montenegro.com

 

Plav

PlavPlav, prava vazdušna banja, nalazi se usred Plavsko – Gusinjske kotline i okružen je gorostasnim i krševitim vijencima , Prokletija, Visitora i Čakora. Sa njihovih golih, zupčastih kamenih vrhova, od kojih su neki visoki i do 2500 m, pogled se prostire niz Limsku kotlinu prema Metohiji i do albanskih gradova. U njihovim procjepima i uvalama, svijetle se mala plava lednička jezera. Hridsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1980 m, ispod vrhova Bogićevice(2650)m. Preko Hridskog jezera dolazi se u živopisne predjele Plava i Gusinja i u doline Grebaje i Rupajine.

 

Lovćen

LovcenNa padinama planine Lovćen iznad Kotora nalazi se živopisno planinsko selo Njeguši u sastavu istoimenog nacionalnog parka. Njeguši su poznati kao rodno mjesto dinastije Petrović koja je vladala Crnom Gorom od 1696 – 1918 godine. Sa svojom nadmorskom visnom od oko (900m) i blizinom mora, Njeguši su prava vazdušna banja gdje se ukrštaju dvije klime. To je gotovo netaknut čedan prostor bez ikakve industrije.

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement