Vina

Crnogorski vinogradi i proizvodnja kvalitetnih vina je deo tradicije južnih i primorskih vinara. Krećući od  Kotora duž Budvanske rivijere i Petrovca ​​prema glavnom gradu Podgorici kombinacije klimatskih uslova, izbor dobre tehnologija i sorti vinove loze kvalifikuje proizvodnju kvalitetnih vina u Crnoj Gori. Obalno područje i područje oko Skadarskog jezera su posebno pogodni za proizvodnju i uzgoj grožđa i vina. Vranac i Krstač su dvije autohtone sorte vina na  koje su Crnogorci posebno ponosni. Tradicija gajenja grožđa u Crnoj Gorei datira iz 2. vijeka prije nove ere. Vino se čuva u bačvama i drugim drvenim buradima u gotovo idealnim klimatskim  i tehnološkim uslovima.

Burad   Čaša-Vino

Razvoj vinskog turizma u Crnoj Gori službeno je započeo sredinom 2007. Od 2008, počeo je projekat “Vinske staze Crne Gore”, gdje je Crna Gora po uzoru na druge zemlje i oslanjajući se na lično iskustvo počela sa identifikacijom i promocijom crnogorskih vina, područja i regija. Vinski put projekat treba da doprinese promociji tradicionalnih crnogorskih vina (posebno vina iz autohtonih sorti, kao što su Vranac, Kratošija, Krstač u regiji i šire, zatim da pruži vinarima održivi izvora prihoda.
Postoji registrovano mnogo malih proizvođača vina i njih je moguće posjetiti. Ove privatne vinarija se nalaze u ruralnim područjima, i idealno su mjesto za odmor i bijeg iz urbanog života .Posjetioci će moći da vide prirodne ljepote krajeva kroz koji vinski put prolazi, tradiciju i posebne karakteristike vinogradskog područja. Vinski podrumi malih privatnih vinarija su najbolja prilika da se upoznaju sa tradicijom proizvodnje vina u Crnoj Gori – ona  se njeguje vijekovima ovdje, u kombinaciji sa ljepotom pejzaža, tradicionalnog načina života, autentičnog ruralnog  ambijenta i tradicionalne kulture. Domaćini će ponuditi vina iz njihovog podruma sa crnogorskim specijalitetima – sezonskim povrćem i voćem, sir, pršut sušen na dimu bukovog drveta, jagnjetina, specijalitete od kozjeg mesa, šaran – iz Skadarskog jezera na spremljen na mnogo načina.

Plantaža   Hrana-Vino

U današnje vrijeme, Crna Gora ima oko 4.300 hektara vinograda. Ali najznačajniji projekat u ovoj oblasti je “Ćemovsko polje” u blizini glavnog grada Podgorice, u kojoj je Crna Gora stekla najveći vinograd sa modernim vinarijama.
Takođe, u posljednjih nekoliko godina je organizovano nekoliko festivala u cilju promovisanja domaće proizvodnje i vina i vinskog  turizma, kao i tradicionalni festival Mimoze u Bokokotorskom zalivu, Festival vina u Virpazaru , festival vina u Igalu, Crnogorski pazar u Nahijama.

 Čokot

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement