Nacionalni parkovi

Crna Gora je mala zemlja koja će vas oduševiti svojom prirodnom ljepotom. Ova lijepa zemlja ima pet nacionalnih parkova koji pokrivaju oko 10 posto teritorije zemlje: Lovćen, Durmitor,  Biogradska gora, Skadarsko jezero i Prokletije. Nacionalni parkovi imaju mnogo toga da ponude , a veoma su pristupačni, čak i ako odsjednete na obali. Možete ih posjetiti  bilo u jednodnevnom izletu ili odabrati da odsjednete u gradu u njihovoj blizini.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je jedno od najvećih jezera u Europi i stvara granicu između Crne Gore i Albanije. Jezero se nalazi u Zetsko – Skadarskoj  dolini , okruženo je planinama, 7 km udaljeno od Jadranskog mora. Dvije trećine Skadarsko jezero je u Crnoj Gori , dok se jedna trećina nalazi u Albaniji.  Nacionalni park Skadarsko jezero obuhvata 40.000 ha, od čega 391km2 čini Skadarsko jezero. 1996, je  prema Ramšarskoj konvencija o močvarama – Skadarsko jezero je uključeno u Ramsar listu močvara od međunarodnog značaja. Nizi dijelovi doline sjevernog dijela jezera su često poplavljeni. Skadarsko jezero ukrašavaju Gorice, mala ostrva prekrivena divljim narom i bršljanom. Crnogorski deo Skadarskog jezera i njegova okolina su proglašeni nacionalnim parkom 1983. Nacionalni Park Skadarsko jezero je jedno od najvećih rezervata ptica u Evropi, sa 270 ptičjih vrsta, među kojima su neki od poslednjih pelikana Evrope, te veoma privlači posmatrače ptica. Retka vrsta – Dalmatinski pelikan je postao zaštitni znak Nacionalnog Parka Skadarsko Jezero. Skadarsko jezero takođe obuhvata staništa galebova i čaplji, a obiluje ribom, posebno šaranom, ukljevom i skušom. Skadarsko jezero ima mnošto kula i platformi, posebno namenjenih za posmatranje ptica, jer se nalaze u pet najvećih ornitoloških rezervata – Manastirska tapija, Grmožur, Omerova gorica, Crni žar i Pančevo oko. Ostrvo Grmozur je pored toga što je poznat i kao Crnogorski Alcatraz, jer je na njemu Kralj Nikola sagradio zatvor za političke neistomišljenike, je takođe ostrvo ptica.

Skadarsko jezero   Skadarsko

 

Nacionalni park Lovćen

Lovćen je planina i nacionalni park u jugozapadnoj Crnoj Gori.Planina Lovcen se uzdiže iz granica Jadranskog bazena zatvarajuci duge i uvijene uvale Boke kotorske i stvarajuci zaleđe primorskom gradu Kotoru. Planina ima dva impozantna vrha,Štirovnik (1.749 m) i Jezerski vrh (1657 m).Obronci planine su kameniti, sa brojnim pukotinama, jamama i dubokim depresijama I daju ovom pejzazu specifičan izgled. Stojeći na granici između dvije potpuno različite prirodne cjeline, mora i kopna,Lovćen je pod uticajem I jedne I druge klime. Postoji 1158 biljnih vrsta na Lovćenu, od čega su četiri endemske. Najveći i najvažniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je Njegošev mauzolej. Mjesto za svoj pokop na vrhu Jezerski vrh je izabrao sam Njegoš kao svoju posljednju želju. Međutim, Njegoš je izrazio želju da bude pokopan u kapelici što je bijaše sagradio u svom životu. To je učinjeno, ali je izvorna kapela uništena kad je Austro-Ugarska vojska provalila u Crnu Goru u Prvom svjetskom ratu (1916). Njegoševi ostaci su potom prebačeni u manastir na Cetinju i pokopani u kapeli obnovljenoj od strane kralja Aleksandra 1920. Tokom komunistickog perioda kapela je bila rastavljena i podignut je mauzolej u Becko Secesionistickom stilu.

Izvor:

www.kotormar.com

 

 mauzolej na lovcenu  Lovcen

 

 

Nacionalni Park Biogradska Gora – Bjelasica

Nacionalni Park Biogradska Gora je smešten u severozapadnom delu Crne Gore, između reka Tare i Lima i u središnjem delu planine Bjelasice. Nacionalni Park Biogradska Gora je prvi Nacionalni Park u Crnoj Gori, osnovan 1952. godine i obuhvata površinu od 5650 hektara. Zaštita veličanstvenog prirodnog područja Biogradske Gore i Bjelasice je započela 1878. godine značajnim zalaganjem Knjaza Nikole Petrovića za očuvanje ovog predela, kako bi u njemu uživale buduće generacije. Nacionalni Park Biogradska Gora je stanište brojnih ptičjih vrsta, među kojima su tetreb, ševa, ćubasta senica, žuta i plava senica, sova, kliktavac, jastreb mišar i carski orao. Nacionalni Park Biogradska Gora je bogat drevnim istorijskim i kulturnim nasleđem duhovnih spomenika, tradicionalne arhitekture i arheoloških nalazišta. Mnoga sela i “katuni”, kuće, brvnare, kule, vodenice su razbacane po granicama drevnih šumskih rezervata Bjelasice. Katuni na lokacijama Pešića rupe, Vranjaka, Siska i Vragodola su najživopisniji i najzanimljiviji. Tokom letnje sezone planinske padine ožive, katuni su puni ljudi, a proplancima odjekuje zvon klepetuše ovna predvodnika. U Nacionalnom Parku Biogradska Gora postoji šest obeleženih planinarskih staza. Područje Nacionalnog Parka Biogradska Gora i planine Bjelasice je moguće prepešačiti za tri dana. Lednička jezera Nacionalnog Parka Biogradske Gore su jedinstveno lepa. To su Biogradsko Jezero, Pešića Jezero, dva Ursulovačka Jezera i Šiško Jezero. Od svih jezera Nacionalnog Parka Biogradska Gora je Biogradsko Jezero najveće i nalazi se na nadmorskoj visini od 1094 metara. Planina Bjelasica je sigurno jedna od najlepših planina Crne Gore. Bjelasica pripada središnjem kontinentalnom crnogorskom regionu. Masiv planine Bjelasice, dug i širok 30 km ima 10 vrhova preko 2000 metara. Geološke odlike Bjelasice su vulkanskog porekla, sa blago zaobljenim oblicima i širokim prostranstvom njenih nežno valovitih pejsaža, koji su očaravajući.

Izvor: www.panacomp.net

Nacionalni park Biogradska Gora - suma   Nacionalni park Biogradska Gora

Nacionalni park Durmitor

Nacionalni  park Durmitor je najveći nacionalni park u Crnoj Gori. On obuhvata  planinski masiv Durmitora, kanjon rijekaTare, Drage, Susice i najveći deo kanjona Komarnice, iz koje se uzdižu brojni planinski vrhovi. Od tih, 48 sa više od 2.000 metara nadmorske visine, najviši vrh je Bobotov kuk, sa 2525 metara nadmorske visine. Njegova veličanstvena priroda stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Postoji  17 predivna  glacijalnih jezera pod nazivom “gorske oči” na području Nacionalnog parka Durmitor. Najpoznatiji je Crno  jezero prekriveno ledom i kristalima zamrznutih pahulja tokom zime. Međutim, usred ljeta možete plivati ​​u Crnom jezeru. Između strmih  obronaka skrivena u zelenilu velike šume postoje magično ljepa  Zmijinje, Barno, Riblje, Vražje, Modro i druga Durmitorska jezera. “Bobotov kuk” najviši vrh Durmitora, visok 2523 metara, koja dominira nad svim Crne Gore. Postoji  748 izvora čiste planinske vode u okviru Nacionalnog parka Durmitor i šuma u kojima su stabla stara više od 100 godina.  Duž 200 km Durmitora nalaze se  dobro označene planinarske staze I staze za penjanje , možete pronaći mnoge pećine kao što je Ledena Pećina / Ice Cave /koja je ispod vrha  Obla Glava. Na padinama Durmitora nalazi se divlji  Nevidio kanjon  koji je bio nepoznat ljudima hiljadama godina. Nevidio kanjon je prvi put otkriven 1965. godine, kada je ljudska noga kročila na teren kanjona prvi put. Prvi koji su osvojili  Nevidio kanjon bila je grupa planinara iz Nikšića. Kao primjeri etnološke baštine Durmitora, treba napomenuti  vrste seoskih kuća, tzv “savardake” i razbacane mlinove po  katunima sela i potocima Durmitora.

Nacionalni park Durmitor    Durmitor - Kuca

Nacionalni park Prokletije

Nacionalni park Prokletije, peti nacionalni park u Crnoj Gori proglašen je 2009. godine. Prostire se na površini 16.630 ha i obuhvata dva rezervata prirode: Volušnicu i Hridsko jezero. Zona zaštite oko parka je 6.252 ha. Na sjeveru je ograničen Gusinjsko-plavskom dolinom, na jugu visokim grebenima planine i albanskom granicom, na zapadu je rijeka Grnčar a na istoku planina Bogićevica. Glavne odlike Prokletija koje su uticale na proglašenje područja od nacionalnog značaja su karakteristični krečnjački reljef i prirodne ljepote. Stijene, koje su se formirale u oligo-miocenu, krečnjačkog su i  dolomitskog sastava. Reljef obiluje visokim vrhovima i kraškim oblicima (jame, pećine, uvale itd). Oštri vrhovi i izuzetno strme padine čine ovaj predio nepristupačnim. Najviše tačke su Zla Kolata (2.534 m), Maja Kolata (2.528 m) i Maja e Rosit (2.524 m). Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh (2.692 m) a ujedno je i najviši vrh Dinarskih planina. Izmedju planina Prokletija i Visitor nalazi se Plavsko jezero, u opštini Plav. Ono je ledničko jezero na visini 906 m iznad nivoa mora. Pruža se pravcem sjever-jug u dužini 2160 m, širine 920 m sa najvećom dubinom 9 m. Iz jezera ističe rijeka Lim. Planinski vrh Zla Kolata, visok 2.534 m, se nalazi u Crnoj Gori blizu granice sa Albanijom, i predstavlja najviši vrh Crne Gore. Hridsko jezero je “sakriveno” na nadmorskoj visini od 1970 metara, nalazi se“Jezero sreće” u dijelu Prokletija ispod strmog Hridskig krša između Velikog i Malog hrida, po kojima je i dobilo ime. Bistrina vode ovog jezera bila je inspiracija za mnoge legende. Prema jednoj od njih, stvorili su ga Bogovi da bi se u njemu, daleko od ljudskih očiju, kupale vile. Prema vjerovanju, kupanje u njegovoj vodi donosi sreću u zdravlju i braku, a bacanje vrijednog nakita – prstenja, burmi, narukvica, lančića, će navodno donijeti sreću u onome na šta se pomisli prilikom ubacivanja nakita u vodu.

Prokletije - Leto   Prokletije - Zima

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement