Planine

 

Planine Crne Gore spadaju u jedne od najnegostoljubivijih terena u Evropi. Njihova prosječna nadmorska visina je više od 2.000 m. Najviši vrh Crne Gore je Zla Kolata na Prokletijama, sa nadmorskom visinom od 2534 m. Jedan od najpoznatijih vrhova Crne Gore je Bobotov kuk na planini Durmitor, koji se nalazi na visini od 2523 m.

Durmitor

Planinski masiv Durmitor se sastoji od velike visoravni od 1500m nadmorske visine i ispresijecan je dubokim kanjonima i dolinama, iz kojih se podiže impozantni planinski vrh. Postoji više od četrdeset planinskih vrhova sa nadmorskom visinom iznad 2000m nadmorske visine, a neki od njih su: Bezimeni, Međeda, Savin kuk, Crvena Greda, Obla glava, Rbatina, Planinica … Najviši i onaj koji najviše dominira je svakako Bobotov kuk, poznat i pod nazivom Cirova pećina,  od 2523m nadmorske visine. Osim impresivne prirode, veliki značaj i prirodne vrijednosti Durmitoru daju njegovih osamnaest jezera, poznatih i pod nazivom “gorske oči”, koji se nalaze po cijelom području Durmitora. Crno jezero , Zminje, Trnovačko, Susicko, i Veliko i Malo Škrčko jezero su jedna od najljepših gorskih jezera. Najveće, najpopularnije i ujedno najljepše je Crno jezero, u sredini crnogorične šume u podnožju Međeda, u neposrednoj blizini Žabljaka. Prirodna pojava koja je karakteristična za ovo jezero je podzemna bifurkacija, što znači da je voda iz jezero teče na dva različita načina, kroz podzemne prolaze, i teče u dvije rijeke, Taru i Pivu.
U letnjem periodu, kada se voda u jezeru zagrije, idealna je za bijeg od ljetne gužve i za kupanje i veslanje u jezeru, dok je u zimskom periodu zamrznuta i tako predstavlja glavnu atrakciju za šetnju i klizanje preko njega.

Durmitor

Prokletije

Prokletije su jedna od najviših i bez sumnje najvećih kraških planinskih lanaca Balkanskog poluostrva, čiji bijeli goli kraški i nazubljeni grebeni i vrhovi, grade oblik krečnjaka i dolomita. Zbog svoje impresivne i zapanjujuće ljepote, Prokletije su poznate i kao “Južni Alpi Evrope”. Prokletije se sastoje od 40 planinskih vijenaca i  prostiru se u Crnoj Gori na oko 250 kvadratnih kilometara, protežu se od Skadra do Bogićevice, na granici s Kosovom. U širem smislu, crnogorski planinski masiv Prokletije je omeđen rijekama Cijevna, Lim i Ibra. Doline su duboke i široke dok su vrhovi oštri i čini se da su gotovo nedostupni. Postoji dosta manjih ili većih glacijalnih jezera u planinama. Njihov broj je drugi najveći u Evropi nakon Alpa! Plavsko jezero je najveće i duž njegove obale su izgrađene mnoge kuće i pansioni za odmor .Prokletije imaju fantastičnu panoramu, široka, cvjetna polja i zelene doline, strme padine, vrhove koji guraju nebeski svod, idilične livade, tihe šumeske potoke i božanske prizore . Ali prije svega njene najvažnije karakteristike su u divljini i ostaju neotkrivene.
Prokletije su i dalje jedna od najmanje poznatih planinskih masiva jugoistočne Europe. Idealna planina za penjanje, pješačenje i planinarenje.

 Prokletije

 

Golija

Golija je planina u Crnoj Gori , sjeverozapadno od Nikšića. Planina se protježe imeđu Nikšićkog i Gatačkog poljam dužinom od 25 km, a široka je do 8km. Najviši vrh ima 1945m. Izgrađena je od krečnjaka, a njene planinske padine su strme , dok središnji deo čine zaravnjeni dijelovi, stjenovite vrtače i stjenoviti grebeni. Padine prema reci Pivi su obrasle gustim  listopadnim i četinarskim šumama, a jugozapadno su dosta gole. Sjeverozapadno od planine Golije, do planina Njegoša i Somine je Golijski kraj. Golija i Golijski kraj su poznati kao prijedeli čiji se stanovništvo bavi stočarstvom.

Golija

Lovćen

Samo 30 km dalje od obale, reljef Crne Gore se pretvara u sirovo i gotovo nepristupačno kraško područje Lovćen planine. Ovo područje je granica između obale i kopna Crne Gore, pod uticajem dvije klime-mediteranske i kontinentalne. Lovćen je planina i nacionalni park u jugozapadnom delu  Crne Gore. Planina ima dva impozantna vrha, Štirovnik 1749 m, i Jezerski vrh  1657 m. Obronci  planine su kameniti, sa brojnim pukotinama, jamama i dubokim ulegnućima, dajući ovom  pejzažu specifičan izgled. Stojeći na granici između dvije potpuno različite prirodne cjeline, mora i kopna, Lovćen je pod uticajem obe klime. Specifičan spoj životnih uslova je pomogao  razvoju različitih bioloških sistema. Postoji 1158 biljnih vrsta na Lovćenu, od kojih su četiri endemske.
Nacionalni park obuhvata centralni i najveći deo masiva planine Lovćen i zauzima površinu od 62,20 km². On je proglašen nacionalnim parkom 1952. godine. Osim zbog prirodnih ljepota, nacionalni park Lovćen je osnovan kako bi se zaštitilo bogato istorijsko, kulturno i arhitektonsko nasljeđe tog područja.
Najveći i najvažniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je Njegošev mauzolej. Mjesto za njegovu sahranu i mauzolej na vrhu Jezero je izabrao sam Njegoš, što je bila njegova poslijednja želja.

Lovćen

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement