Rijeke

Rijeke u Crnoj Gori su veoma čiste. Njihova  voda je doslovno kristalno-jasna. U stvari, zbog svoje čistoće  i nevjerovatne  mješavine tirkizne sa  smaragdnom bojom u dubljim virovima, one su vodeće u Evropi. Jedinstveni  geografski položaj Crne Gore čini  je domom brojnih netaknutih kanjona .

Tara, Ljuča, Lim, Morača, Mrtvica, Zeta … sve ove rijeke su čiste i nevjerovatno ljepe. Oni su salmonidni raj na Zemlji.  Braon pastrmka, lipljen, dunavski losos, mramorne  pastrmke i jezerske pastrmke su rasprostranjene širom Crne Gore. Dakle, to je raj za fly fishing.
Rijeke Crne Gore su brze sa velikim količinama vode koje  proizlaze iz obilnih  padavina. Voda su izuzetno jasne i nezagađene, pogodne za rafting, ribolov i druge sportove na vodi. Rijeke  rezbare  spektakularne kanjone; kanjoni  Tare, Pive i Morače su do 1200 m dubine — među najdubljim  na  svijetu.
Najduže rijeke u Crnoj Gori su: Tara (144 km), Lim (123 km), Ćehotina (100 km), Morača (99 km), Zeta (65 km) i Bojana (30 km). Oko 52,2% crnogorskih rijeka pripada slivu Crnog Mora, preostalih 47,8% – slivu Jadranskog mora. Tri Crnogorske rijeke (Morača, Zeta i Piva) cijelom svojom dužinom protiču kroz teritoriju Crne Gore. Najduža crnogorska rijeka – Tara, oblikovala je Kanjon Tare koji je dubine od oko 1200 metara, i najdublji je u Evropi i drugi po dubini u svijetu.

Rijeka Morača

Rijeka MoracaMorača je rijeka koja je stvorila jedan od najlepših kanjona u Crnoj Gori, koji odvaja venac Moračkih planina od venca Sinjajevine. Morača izvire u sjevernoj Crnoj Gori, ispod planine Rzace na visini od 975 metara. U regionu Kolašina pritoke Morače su Koštanica, Sjevernica, Trnovačka Rijeka, Javorski Potok i Slatina, a leve pritoke Mrtvice, Ibrištica, Ratnja, i Slatina, dok su desne pritoke Mrtvice, Ibrištica, Ratnja i Požanjski Potok. Nezavisno od kanjona Platije, Mrtvica, desna pritoka Morače takodje teče gotovo cijelom svojom dužinom kroz manje poznati kanjon od čije lepote zastaje dah. Područje kanjona Morače odlikuju strme padine terena, koji je ispresecan dubokim klisurama i kanjonima. Morača teče prema jugu i posle 113 km se uliva se u Skadarsko jezero. U svom severnom delu toka, Morača je brza planinska reka, koja probija kanjon severno od Podgorice. Po spajanju sa svojom najvećom pritokom, rekom Zetom, severno od Podgorice, Morača ulazi u zetsku ravnicu i teče ovim delom Crne Gore do svog ušća u Skadarsko jezero. Morača je najveća pritoka Skadarskog jezera.

Rijeka Tara

Rijeka TaraRijeka Tara, poznata kao “Suza Europe”, prolazi kroz najdublji kanjon u Evropi, u nacionalnom parku Durmitor, dijelu  UNESCO svjetske baštine. Rijeka Tare je najduža rijeka Crne Gore (144 km). Tara je izvedena od rijeka Opasnice i Veruša i zimi otapanjem snijega i sezonskih kiša, sa izvora u podnožju planine Komova, i zajedno sa Pivom, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, formira Drinu od Šćepan Polja. Rijeke Tare isklesala je jedan od najdubljih kanjona u svijetu koji  je dug 78 km i više od 1.300 metara visok , upravo to čini kanjon rijeke Tare najdubljim kanjonom rijeke u Evropi.  Voda rijeke Tare je toliko čista da možete piti vodu iz nje.  Uz maksimalnu dubinu od 1300 metara, kanjon  Tare je drugi po dubini u svijetu, tek iza  Grand Canyona  i nudi uzbudljive rafting avanture od blažih do divljih.
Rijeke Tare je izuzetno atraktivna destinacija, bez obzira da li ste ljubitelj ekstremnih sportova, ili samo želite nezaboravno iskustvo na odmoru u Crnoj Gori. Najatraktivniji dio kanjona rijeke Tare, koja je duga 90 km, je pun brzaka, divljih  pritoka, slapova, bogate šume pune raznih stabala koja “dodiruju” oblake; stare stoljećima i mogu biti visoki i do 50 metara.

Rijeka Lim

Rijeka LimRijeka Lim nastaje na visini od 909.metara, nmv. isticanjem iz Plavskog jezera. Međutim samo jezero je protočno tako da se ovaj vodeni tok može pratiti još dalje rekom Ljučom, koja u njega utiče, do njenog nastanka spajanjem Grnčara i Vruje kod Gusinja. Sam Grnčar, kao jači tok, pod imenom Vermoša prethodno prolazi kroz Albaniju, varošicu Vermoši i Crnu Goru u kojoj i izvire. Njen izvor se nalazi ispod najvišeg vrha Crne planine Maglića koji je visok 2142.m. nmv. i udaljen je svega nekoliko kilometara od izvorišta reke Tare koja se nalazi sa druge strane Maglića. Sama Crna planina se nalazi u pograničnoj zoni Crne Gore i Albanije između Komova na severu i Žujeva na jugu u oblasti Kuča.

Lim je međunarodna reka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu. Izvire na Crnoj planini u Crnoj Gori, svega nekoliko kilometara od izvora Tare, protiče kroz Plavsko jezero i uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada.

Rijeka Bojana

Rijeka BojanaRijeka Bojana izvire iz Skadarskog jezera. Duga je 44 kilometara, a po količini vode koju unosi u more, treća na Mediteranu . Zbog svoje dvojnosti rijeka Bojana je pravo čudo prirode. Naime, dno korita rijeke je, prije njenog uliva u more, na dva metra ispod nivoa mora, ponegdje i do pet metara ispod nivoa mora. No, svakako je najizrazitija osobina rijeke Bojane ta što se dno njenog korita, počevši od ušća, nalazi ispod nivoa mora na čitavoj dužini od 36 km uzvodno! To ovu rijeku čini izuzetnim prirodnim fenomenom, pogotovo kada se ima u vidu njen veliki proticaj. Ipak, i pored velikog proticaja, morska voda prodire duboko uzvodno kroz njeno korito. Tako nestaje prva karakteristična dvojnost rijeke Bojane. Naime, u njenom koritu nalazi se i morska slana i slatka riječna voda. Morska voda, kao teža, prodire dnom korita rijeke Bojane sve do oko Svetog Đorđa. Druga dvojnost je izražena u podzemnom vodotoku rijeke. Naime, nekadašnje korito Bojane bilo je za oko 40 metara visočije u odnosu na današnji teren osnovne stijene kod Fraskanjela. Rijeka Bojana zasula je svoje staro korito šljunkom. Preko šljunka su nataloženi glinoviti vodonepropusni sedimenti u kojima je usječeno korito današnje rijeke Bojane. Tako danas u istom smjeru, jedan iznad drugog prema moru, teku površinski vodotok rijeke Bojane, a na dubini od oko 10 do 15 metara podzemni vodotok rijeke Bojane.

Rijeka Zeta                

Rijeka ZetaRijeka Zeta nastaje u Gornjem polju od rijeke Sušice i Rastovca. Zeta generalno teče prema jugu do sela Zavrh, gdje gubi dio voda na postojeće estavele, a voda se pojavljuje u akumulaciji Krupac. Odavde Zeta skreće na istok, prema Glibavcu, zatim dalje skreće prema jugoistoku i istoku do kompenzacionog bazena, odakle se tunelom i cjevovodima voda dovodi do HE „Perućica“. Prije izgradnje hidroenergetskog sistema i regulacije korita Zete, ovaj vodotok je ponirao južnim obodom Nikšićkog polja (Budoške bare i Slivlje) da bi se nakon nekoliko kilometara voda pojavila na vrelu Glave Zete. Od ovog vrela, i vrela Perućice i Oboštice, nastaje vodotok Donje Zete koja se uliva u rijeku Moraču. Ukupna dužina toka rijeke Zete je oko 85 km.

 

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement