Lov i ribolov

Lov i ribolov u Crnoj Gori, s obzirom na njene prirodne ljepote, bogatstvo voda solomoidnim-plemenitim vrstama ribe,atraktivnim lokacijama predstavlja pravu poslasticu i nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje ribolova. Najatraktivnije lokacije za ribolov u Crnoj Gori su: Reka Tara, Reka Mrtvica, Rijeka Morača, Rijeka Ljuca, Biogradsko jezero, Crno jezero, Kapetanovo jezero, Rikavaćko jezero, Plavsko jezero, Skadarsko jezero,  kao i primorski ribolov.

Ribolov na Tari

Tara, poznata kao ” Suza Evrope” zbog izuzetno čiste vode, bogata je ribom solomoidnih ( plemenitih ) vrsta. S obzirom da se ribolov odvija i u zoni Nacionalnog Parka Durmitor, te da je kanjon rijeke Tare drugi po veličini u svijetu ( najviša tačka kanjona je 1300m ),  u kombinaciji sa divljom, netaknutom prirodom i predivnim pejzažima, sve to čini ribolov na njoj istinskom avanturom.
Pecanje na Tari je dozvoljeno samo vjestačkim mamcima.
Najzastupljenije vrste ribe ( solomoidne ribe ):
Potočna pastrmka – prosjećne veličine 0,5-5 kg; maximalna 10 kg;
Mladica – prosječne veličine 15-20 kg; maximalna 40 kg;
Lipljan – prosječne veličine 0,3-2 kg;

Ribolov na Mrtvici

Netaknuta priroda i prelijepi pejzaži,(kanjon dug 8,5 km, dubok 1100m), pritoke Morače-rijeke Mrtvice idealno je mjesto za ribolov i doživljaj sam po sebi.
Najzastupljenije vrste ribe ( solomoidne ribe ):
Potočna pastrmka – prosječne veličine 0,5-5 kg; maximalna 10 kg;
Mladica – prosječne veličine 15-20 kg; maximalna 40 kg;
Lipljan – prosječne veličine 0,3-2 kg;
Pecanje na Mrtvici je dozvoljeno samo vještačkim mamcima.

Ribolov na Morači

Kanjon Morače, dug 38 km, dubok 1050m, predstavlja pravi izazov za oko sa svojim prelijepim pejzažima, florom i erozivnim oblicima koji su ga i formirali. Sve to u spoju sa prelijepom rijekom Jadranskog sliva daje idealan ribolovni doživljaj.
Rijeka je bogata solomoidnim ( plemenitim vrstama ) ribe: potočna pastrmka,lipljan,mladica(posebno kapitalna vrsta-glavatica).
Dozvoljeno je pecanje samo vještačkim mamcima (varalice, mušice)

Ribolov na Crnom jezeru

Nacionalni Park Durmitor krase brojna jezera lednićkog porijekla koja se u narodu zovu i gorske oći. Pored ljepote same planine, Crno jezero ( veliko i malo ) donosi posjetiocu osjećaj divlje ljepote koja ostavlja nezaboravno iskustvo, sve to na visini 1416-1442 m n/v.

Jezero  je bogato pastrmkom ( kalifornijska, jezerska, potočna, zlatovcica )
Dozvoljeno je pecanje samo vještačkim mamcima (varalice,mušice )
Ribolovni dani su utorkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom u vremenu 14-19h. Maximalan dozvoljen ulov je 4 pastrmke.

Ribolov na Biogradskom jezeru

NP Biogradska gora površine 5650 ha čini prašuma i jezero.
Prašuma, sa površinom od 1600 ha, je jedna od dvije preostale Evropske prašume sa 86 vrsta drveća od kojih su 20% endemske vrste Balkanskog poluostrva.
U kombinaciji sa Biogradskim jezerom-koje je ledničkog porijekla i poznato je kao najljepše jezero Balkana, sa 1094 mnv, dugačko 1100m sa prosječnom dubinom od 4,5m- to nije samo prelijepo i mirno mjesto za pecanje već svojevrstan rezervat zemljine ljepote i odmor za sva čula.
Jezero se nalazi na 18 km od Kolašina.

Jezero je bogato pastrmkom ( kalifornijska, jezerska, potočna, zlatovcica )
Dozvoljeno je pecanje samo vještačkim mamcima (varalice,mušice)
Ribolov je dozvoljen od 01.05.-22.06. u vremenu 07-19h, i to samo ribolovnim danima: utorak, nedjelja i državni praznici.
Dozvoljen je ulov maximalno 4 pastrmke.

Ribolov na Kapetanovom jezeru

Jezero se nalazi izmedju Kolašina i Nikšića ( imaju dva puta pa je udaljenost 80 km ili 120 km od Kolašina). Goli, prelijepi pejzaži umjerenog krasa jos više  ističu jezero kao ukras, na visini 1678 m n/v.

Jezero je izuzetno bogato pastrmkom ( potočna, zlatovcica )
-Dozvoljeno  je pecanje samo vještackim mamcima(varalice,mušice)
Ribolovna sezona je 01.04.-01.10. a vrijeme se realizuje u dogovoru sa vodičem. Maximalni dozvoljen ulov je 5 pastrmki.

Ribolov na Rikavačkom jezeru

Jezero se nalazi u podnožju Crne planine, izmedju Prokletija i Komova, tako da su prelijepi pejzaži surovih planina doživljaj sam po sebi.

Jezero je bogato pastrmkom ( potočna, jezerska), koja se lovi od 01. 04.-01.10. u vremenu koje se dogovori sa vodičem. Maximalni ulov je do 5 pastrmki.
Dozvoljeno je pecanje samo vještačkim mamcima (varalice,mušice )

Ribolov na rijeci Ljuča

Rijeka Ljuča se uliva u Plavsko jezero sa južne strane i duga je 16 km. Samo Plavsko jezero se nalazi na sjeveru Crne Gore, na nadmorskoj visini od 950m, sa površinom od 2 km2, u podnozju  Prokletija, tako da su prelijepi pejzaži surovih planina doživljaj sam po sebi i ribolovna avantura koju nikad nećete zaboraviti.
Rijeka Ljuča je bogata:
– pastrmkom ;
– mladicom ( u donjem djelu riječnog toka );
– liplanom (na ušću rijeke je prisutan lipljan kapitalac-najkrupniji primjerak na svijetu- od 3kg- prosječni primjerci su od 1kg ). Štuka ( primjerci od 1-15kg ).

Ribolov na Plavskom jezeru

Plavsko jezero se nalazi na sjeveru Crne Gore, na nadmorskoj visini od 950m, sa površinom od 2 km2, u podnožju  Prokletija, tako da su prelijepi pejzaži surovih planina dozivljaj sam po sebi i ribolovna avantura koju nikad nećete zaboraviti.
Poseban ugodjaj se ogleda u tome što se pecanje izvodi iz čamaca.
Plavsko jezero je bogato:
– pastrmkom ( blatnjača, jezerska);
– mladicom;
– manićem-som derač ( patuljasta vrsta, od 5-6 kg );
– skobaljem ( do 1 kg ).
koja se lovi od 01. 04.-01.10. u vremenu koje se dogovori sa vodičem.
Maximalni ulov je do 5 riba jedne vrste ili po 1 od svake.
Dozvoljeno je pecanje samo vještačkim mamcima (varalice, mušice )

Ribolov na moru

1. BIG GAME FISHING – lov na bluefin tune, sabljarke i neke vrste morskih pasa. Ribolov TROLLING (povlačenje varalice) ili DRIFITNG metodom (lov prehranjivanjem).  Za vreme lova na tune ukoliko se koristi DRIFTING metoda ribolova ponekad je moguće istovremeno loviti i manju ribu za razonodu.
2. MIDDLE BIG GAME FISHING – lov na luce, palamide, lampuge, gofove, zubace… Način ribolova predstavlja klasično pendulanje – TROLLING varalicama i živim mamcima. Pendulanje na zubaca i gofa je uglavnom do 13:00 h. Posle toga sledi izlazak na otvoreno more, te počinje pendulanje na manje tune, palamide, lampuge.
3. KLASIČAN RIBOLOV ČEKANJEM NA DNU – lov na zubace, pagrove, kantore, sargove, arbune, kanjce… i ostalu sitniju ribu. Način ribolova predstavlja klasičnan ribolov čekanjem na dnu gde se mamac spušta na samo dno i nestrpljivo se čeka pravi udarac. Kao mamac koristimo razne školjke, lignju, gambore ili neke slične račiće, kao i filet ribe ili čitavu ribu.

Stap-za-pecanje   Ribolov

Ribe

LOV

Sportski lov postao je veoma interesantan za domaće i strane turiste. Crna Gora je pravi raj za ljude koji  vole prirodu i ovu vrstu delatnosti. Priroda je izuzetno zanimljiva , i  ima dovoljno velike divljači u lovištima. Divljač koja se lovi : vukovi , lisice , srna , divlja svinja , zec, fazan … Kao moguća lovišta se izdvajaju  Prokletije , Durmitor, Ljubišnja, Bjelasica. Svaki lov je zabranjen u Nacionalnom parku “Biogradska gora” .

 

Puska   Lovac

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement