Rafting i kanjoning

Rafting Tarom

Divlja, najljepša, najbistrija planinska rijeka u Crnoj Gori, nazvana „Suza Evrope“, izvire ispod Komova (1,250m nadmorske visine) i tekući kanjonom 144 km do Šćepan Polja (433m nv) sa rijekom Pivom pravi Drinu, jednu od najdužih i vodom najbogatijih rijeka Jugoistočne Evrope.
Kanjon rijeke Tare dubok je do 1,330 m što ga čini najdubljim kanjonom u Evropi a posle Kolorada i u svijetu. Većim svojim dijelom se nalazi u Nacionalnom parku“ Durmitor“ koji je 4 septembra 1980 g. uvršten u Svjetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a, ispunjavajući čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen.

Najatraktivniji deo kanjona dužine oko 100km (od Šljivanskog do Šćepan Polja), obiluje brzacima (preko 50) divljim pritokama, pjenušavim vodopadima, bujnim raznovrsnim šumama čije drveće staro po nekoliko stotina godina para nebo u visini i do 50m. Rijeka Tara je plovna za raft čamce u dužini od skoro stotinu kilometara. Kanjon Tare možemo podijeliti u dva dijela, gornji dio kanjona i donji dio kanjona. Postoje dvije polazne tačke za raft čamce, kajake, kanue, hydrospeed-e i druga plovila. U gornjem dijelu kanjona polazna tačka je Šljivansko ( ili Splavište) i odatle počinju rafting ture tokom kojih se prolazi kroz čitav kanjon Tare.

U donjem djelu kanjona polazna tačka za rafting je Brštanovica i ona je ujedno i najčešća jer od nje počinje najatraktivnija rafting dionica i za turiste i za sportiste. Ova dionica je oko 18km dugačka, a završava se u Šćepan Polju. Upravo na ovoj dionici je održano svjetsko rafting prvenstvo 2009. WORLD RAFTING CHAMPS 2009. Na ovom djelu rijeke Tare se nalazi najveći broj brzaka i bukova te se ova tura često naziva i adrenalinska. Rafting u donjem dijelu kanjona možemo produžiti još dvadesetak kilometara, do Foče.

Takozvani stepen težine vode na rafting skali za Taru se kreće od trećeg do petog stepena, zavisno od godišnjeg doba, vodostaja… što znači da se na rafting niz vode Tare nikada ne ide bez profesionalnog skipera i kompletne opreme. Sezona raftinga na Tari počinje početkom maja i traje do oktobra. Stepen težine vode raste početkom godine, dostiže svoj maksimum obično početkom maja, kad je ujedno i najveći vodostaj, a zatim proporcionalno sa vodostajem opada do kraja ljeta.

KANJONING

Kanjon Nevidio – kanjon rijeke Komarnice

U sivilu crnogorskog krša, tamo gdje su se hiljadama godina ranije prilikom velikih geoloških poremećaja sukobili obronci Durmitora i Vojnika, usječen kroz ljutu stijenu, leži kanjon Komarnice, poslednji osvojeni kanjon u Evropi. Crnogorski planinari su tek 1965. godine, sa velikom mukom osvojili ovaj kanjon. Sibmolika njegovog imena Nevidio ili Nevidbog, kako ga još nazivaju, podsjeća na misterioznu nepristupačnost kanjona koji je dugo ostao skirven od ljudskog oka. Kanjon je dug 3.4 km i nalazi se 75 km od Kolašina. Vertikalne stijene, vodopadi, tjesnaci, pjenušavi bukovi, uzani kanali i prava galerija figura-glavni su akteri priče o kanjonu Nevidio. Na stotinak metara ispred ulaza u kanjon nalazi se veliki vodopad Grabovine.

Rafting   rafting

Detalj-sa-raftinga   CANYONING

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement