Etno sela

Netaknuta  priroda Crne Gore ponudiće vam mjesta na kojima ćete moći da opipate puls prirode, udahnete svijež vazduh i okupate se u najbistrijim rijekama i jezerima. Da, govorimo o etno turizmu, koji je posljednjih godina zaživjeo u ovim krajevima i zahvaljujući kome se u predivna crnogorska sela vratio život. Etno sela su izuzetno zanimljiva domaćim i stranim turistima zbog prelepe prirode, čistog vazduha i naravno, preukusne crnogorske kuhinje.  U relativno malom crnogorskom području 13.812 km 2, možete pronaći najatraktivnije turističke regije na Mediteranu i u Evropi. Posebno zanimljivi i autentični sadržaji u ruralnom turizmu Crne Gore su dostupni na Durmitoru, Bjelasici, Prokletija, Zeta, basen Skadarskog jezera sa Zeta dolinu i u ruralnom dijelu Crnogorskog primorja.

Etno selo Brezna

Etno selo Brezna je prvo etno selo u Crnoj Gori . Nalazi se na putu Nikšić – Plužine. U sklopu sela se nalazi restoran koji nudi domaće specijalitete, a jedna od ponuda je organizovani rafting kanjonom prelijepe rijeke Tare. Ukoliko odlučite da posjetite ovo selo, uživaćete u netaknutoj prirodi , miru i tišini. Kada napunite baterije , možete se vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

Etno selo Jatak

Eko selo Jatak spoj tradicionalnog i modernog, nalazi se na pet kilometara od Šavnika ka Žabljaku, u prekrasnom selu Petnjica. Selo je smješteno u blizini najvećih prirodnih dragulja Crne Gore. Tu su živopisne rute za planinarenje u okviru Nacionalnog parka Durmitor, avanture kanjonom Nevidio, ribolov na pet rijeka i na brojnim jezerima ovog kraja. Voda je ovdje divlja i bajkovito čista. Veliki broj egzotičnih vodopada visine do 50 metara posebna su atrakcija i jedan od znakova prepoznatljivosti. Pješačeći ili na biciklu, otkrijte čari prirode ovog pojasa na kojem živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, koje su označene kao prirodne rijetkosti. U Petnjici se nalazi i veličanstven spomenik sa amfiteatrom posvećen ocu azbuke – Vuku Karadžiću.

www.jatak.me

 

 Etno selo Vuković

Etno selo Vuković pruža posjetiocima mogućnost raznovrsnih aktivnosti. Vožnja čamcem vještačkim jezerom, jahanje konja, monti bajk, obilazak okolnih atraktivnih sela kao što su Barice, Stožer, Pisana jela, Novakovića pećina i Novakovića stijene, na svega desetak kilometara od etno sela, terenskim vozilima, izlete na vodopadima rijeke Lještanice i rafting Tarom i Limom sigurno će ispuniti svakog posjetioca zadovoljstvom i željom da se ponovo vrati.

Etno selo raspolaže igralištem za djecu, bazenom za kupanje i etno-restoranom površine oko 1.000 kvadrata. Tu se mogu organizovati veliki skupovi, a od specijaliteta bogate nacionalne kuhinje izdvajaju se pastrmka na mlinarski način, teletina, jagnjetina i hljeb ispod sača, kačamak, cicvara kao i razne vrste domaćeg sira i kajmaka.

Etno selo Izlazak

U Rudinicama je sagrađeno izuzetno interesantno etno selo “Izlazak”, koje je dobilo ime po mjestu na kome se nalazi.  Etno selo “Izlazak” je oaza mira i tišine, topline, slobode, čistog vazduha, ljepote i uspomena koje će zauvijek ostati. Na prostoru ovog tradicionalnog, ali ujedno i moderno sagrađenog sela, na samoj ivici kanjona, skladno raspoređene, luksuzno opremljene, bitišu kolibe (stara kamena koliba, apartman sa kupatilom, tri četvorokrevetne drvene kolibe sa kupatilima, pet dvokrevetnih brvnara). U sklopu etno sela posluje restoran “Koliba Izlazak”, koji je postavljen baš na onom mjestu gdje sunce prvo dodirne zemlju. U sklopu restorana su i tri kaskadno raspoređene terase, sa kojih pogled “puca” na modro-plavu, mirnu vodu Pivskog jezera. I baš tu na Izlasku čovjek ima osjećaj da se nalazi i na nebu i na zemlji. Deo etno sela je uređen za one koji treba da upoznaju život – igraonica (mini park), gdje su mališanima na raspolaganju jednostavne igračke. U blizini koliba, ali ipak dovoljno udaljeno da ne remeti tišinu, priroda je postavila prostor ravan i mekan, koji je pretvoren u teren za mali fudbal i odbojku.

www.etno-selo-izlazak.me

 

Etno selo Montenegro

Etno selo Montenegro vam nudi jedinstven doživljaj netaknute prirode. Nalazi se u blizini impozantnog kanjona Komarnice. Raspolažemo sa interesantno osmišljenim bungalovima i nacionalnim restoranom Komarnica koji vam nudi da probate jela tradicionalne crnogorske kuhinje. Nudimo vam mogućnost organizovanja raftinga na rijeci Tari, vožnje pivskim jezerom, kao i džip safari durmitorskim prstenom.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero jedan je od najznačajnijih turističkih resursa Crne Gore i Podgorice. Prirodni dragulj, ishodište više civilizacija, je i srednjovjekovno duhovno i kulturno središte.  Bogatstvo flore i faune, fenomen kriptodepresije, stanište rijetkih i ugroženih vrsta ptica, čini ga jedinstvenim u regionu, pa i šire. Posjetiocima pruža mnoga zadovoljstva i mogućnosti za rekreaciju. Pješačke staze, vožnja čunom ili brodom, biciklom, odmor na plaži, posjeta ostrvskim crkvama i manastirima. Da bi ste osjetili duh i uživali u ljepoti Skadarskog jezera u potpunosti, najbolje je da se smjestite u nekoj od okolnih kuća,  koje nude usluge prenoćišta. Ljubazni domaćini će vam kroz zanimljive priče, autentičnu hranu i piće najbolje dočarati duh ovog kraja. Na Skadarskom jezeru možete krstariti, surfovati, pecati, posmatrati ptice ili voziti bicikl po njegovoj okolini.

U blizini jezera nalaze se sela Poseljani i Vranjina – malo ribarsko selo. 

Etno selo   Etno selo

Etno selo detalj   Enterijer

Hrana

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement