Gradovi i regije

Crna Gora je zemlja u jugoistočnoj Evropi koja leži na obali Jadranskog mora. Graniči se na istoku i sjeveroistoku sa Srbijom,  na zapadu i sjeverozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i na jugoistoku sa Albanijom. Na jugozapadu je Jadransko more dijeli od Italije. Glavni, a ujedno i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prijestonice. Crna Gora je podijeljenja na tri regije, to su: Primorski regionCentralni regionSjeverni region.

 Budva   Sveti Stefan

 Stari Grad   Boka Kotorska

Primorski region

Crnogorska obala je jedna od najvećih svijetskih regija prirodnih ljepota, i najatraktivnija je  za posjetioce. Ova obala proteže se od ulaza u Bokokotorski zaliv, do ušća rijeke Bojane, na granici Crne Gore i Albanije. Obala je duga 293 km. Tokom ljeta obala je središte zabavnih i kulturnih manifestacija, muzičkih i filmskih događaja i međunarodnih takmičenja. Ova najjužnija regija se sastoji od opština sa izlazom na Jadransko more. Uglavnom je orijentisana prema turizmu, i ima populaciju o 150,000 . Sledeće opštine čine ovu regiju:

-Boka Kotorska

-Herceg-Novi

-Kotor

-Tivat

-Budva

-Bar

-Ulcinj

Kotor

Jedan od najstarijih i najpoznatijih crnogorskih gradova je Kotor. Ovaj primorski grad se nalazi u većini odvojenom dijelu Bokokotorskog zaliva, u podnožju planine Zeta. Kotor je tipično mediteransko odredište za putovanje sa starim uskim ulicama, romantičnim barovima i restoranima, malim prodavnicama, antičkim spomenicima, crkvama i slikovitim zgradama. Poznati pjesnici i pisci su koristili lepotu Boke Kotorske kao inspiraciju za svoje radove. Uvršten je kao deo Svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a. Kotor je postao poznata destinacija za jahting i jedrenje širom svijeta.
Stari Grad Kotor – jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Jadranu. Stari Grad je okružen impresivnim gradskim zidinama, poznatim kao bedemi, koji su izgrađeni od strane Republike Venecije i dalje zadržava mnogo venecijanskog arhitektonskog uticaja. Istražite veliki broj spomenika srednjovjekovne arhitekture: crkve, katedrale, palate i muzeje.
Izvor: www.royalcaribbean.com

 

Herceg Novi

Herceg Novi, primorski grad u Crnoj Gori se nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaliv i na podnožju planine Orjen. Ovo je administrativni centar Novog opštine Herceg sa oko 33.000 stanovnika.
Herceg Novi je prepoznatljiv po mimozama. To je “grad Sunca”, zahvaljujući velikom broju sunčanih dana tokom cijele godine. Središte Herceg Novog je Stari Grad. Krase ga zgrade koje datiraju iz epohe Sahat – kule (1667) i Kanli – Kule (1483).  Španjola Fortress (1538) i tvrđava Forte Mare (1687) su samo deo kulturne baštine ovog renomiranog grada. Pun  zelenila, Herceg Novi skriva mnogobrojne vrste tropskog cvijeća. Krajem januara gradom se širi suptilan miris žute i zelene mimoze. U čast tih cvijetova se u Herceg Novom svake godine održava festival „Praznik mimoze„.
Herceg Novi je glavna crnogorska turistička destinacija. Poznat je kao spa i zdravstveni centar; u blizini Igala ima obilje ljekovitog morskog blata pod nazivom igaljsko blato, i mineralnih izvora vode pod nazivom igaljske slatine.

Budva

Budva je metropola crnogorskog turizma zahvaljujući velikom broju plaža koje je čine jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. Pored svojih prirodnih ljepota, njenih uvala, ostrva i plaža, Budva je bogata istorijskim spomenicima. Stari grad leži na malom poluostrvu i predstavlja riznicu kulturne baštine. Na ukrštenim  uskim ulicama i trgovima su znamenite građevine, crkva Sv. Trojice, i grob čuvenog crnogorskog pisca Stjepana Mitrova Ljubiša, zatim crkve Sv. Ivana, Sv. Bogorodice i Sv. Save. Tokom ljetnjih mjeseci pretvaraju se u Gradsko pozorište sa brojnim lokalnim nastupima i gostima iz inostranstva. U Starom Gradu možete posjetiti mnoge prodavnice, kafiće, restorane i galerije. Manastiri Stanjevici, Podostrog, Rezevici i Gradište su značajni istorijski spomenici Budve.

Tivat

Tivat se nalazi u centralnom dijelu bokokotorskog zaliva, ispod lovćenskog ogranka Vrmca (710m), koji se proteže sa sjeveroistočne strane grada. Nasuprot se proteže tivatski zaliv koji ujedno predstavlja i najveći od četiri zaliva u Boki Kotorskoj. Tivatski zaliv svojim jedinstvenim izgledom osvaja svakog posjetioca. Tivat zahvata površinu od 46 km2,od kojih oko 5 km2 izlazi na otvoreno more. Ima oko 15 000 stanovnika. Nalazi se na 42°26´sjeverne geografske širine i 18º42´istočne geografske dužine. Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice, uvale, i brojne plaže čija površina iznosi oko 30 000 m2. Svojim položajem u bokokotorskom zalivu, uvalama, sa poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko i sa svojom poznatom plazom Pržna, Tivat je upisan u turističke karte kao atraktivna turistička destinacija.

www.tivat.travel.com

Bar

Kao i većina crnogorskih gradova, kroz istoriju Bar je pripadao različitim civilizacijama i kulturama. Ono što ga izdvaja među crnogorskim gradovima danas je da je zastupnik nekoliko kultura kojima pripada, a nekima je pripadao vijekovima. Upravo će naslijeđe jedne epohe postati osnova za sljedeći razvoj. U novim baštinama može se uvijek jasno prepoznati dostignuća njegovog prijethodnika.  Bar predstavlja mješavinu modernosti, tradicije i ljepote. On je važan i dinamičan ekonomski centar u Crnoj Gori, ali je i grad bogate kulture i tradicije. Neka od najvećih dostignuća civilizacije  Crne Gore nastala su u Baru. Najstariji pisani dokumenti i najvažniji rad srednjovjekovne crnogorske književnosti i istorije mogu se ovdje naći. Grad je služio kao sjedište najstarije vjerske institucije Crne Gore – nadbiskupije. Jedna od najstarijih svjetskih maslina raste ovdje, Stara maslina Mirovica, koja je stara više od 2000 godina.

Ulcinj

Ulcinj je primorski grad i opština u Crnoj Gori. Grad Ulcinj ima populaciju od 10.828 (popis 2003.) od kojih su većina Albanci. Ulcinj je središte Opštine Ulcinj i centar albanske zajednice u Crnoj Gori. Ova najjužnija opština Crne Gore ima 20.290 stanovnika.

Ostrog   Podgorica

Jezero   Cetinje

Centralni region

Ova regija se sastoji od četiri opštine. Ovo je najmnogoljudnija regija, u njoj se nalazi glavni grad Podgorica, prijestonica Cetinje, i industrijski centar u Nikšiću. Većina ekonomskih, kulturnih, obrazovnih i administracijskih baza Crne Gore se nalazi u ovom regionu.

-Podgorica

-Crikvenica

-Cetinje

-Nikšić

Cetinje

Cetinje je stara prijestonica Crne Gore, koji se nalazi u podnožju planine Zeta. Počelo je da se razvija oko 1482. kada se Ivan Crnojević, vladar dinastije Crnojevića, povukao pod turskim napadima iz južnog grada Žabljaka na Skadarskom jezeru i nazvao Cetinje novom prijestonicom . Ime Cetinje potiče od male rijeke Cetine koja protiče kroz dolinu i nestaje pod zemljom u svom donjem toku. Cetinje je grad muzej, gdje ponekad dobijete osjećaj da je vrijeme stalo zbog brojnih starih zgrada i izvanednog istorijskog nasljeđa. Cetinje živi u prošlosti, i ima i mnoštvo muzeja  grupisanih oko glavnog trga koje treba posjetiti. Svi su otvoreni 9:00-17:00 osim ponedjeljkom. Narodni muzej unutar palate kralja Nikole  se može posjetiti samo u okviru organizovanih grupnih obilazaka . Etnografski muzej, smješten u zgradi bivše srpske ambasade, je dobro mjesto da se upoznaju crnogorska šarena tradicionalna odjeća i razvoj nacionalne umjetnosti. Konačno, Cetinjski manastirski muzej posjeduje vrijedne prijedmete u svojoj postavci.

Podgorica

Podgorica je službeni, komercijalni i kulturni centar Crne Gore i  glavni i najveći grad Crne Gore. Smješten je na ušću rijeka Ribnice i Morače  i na  susretu plodne ravnice Zete i doline Bjelopavlići . Podgorica je domaćin niza kulturnih događaja, u njoj ima  nekoliko pozorišta, kao što su Crnogorsko narodno pozorište, Gradsko i Dodest. Ostali kulturno-istorijski spomenici smješteni oko Podgorice su Sahat kula Adži-paše Osmanagića, ruševine Nemanjića grada, ostaci grada Duklja, Stara Varoš, i Vezirov.  Današnja Podgorica je diplomatski i akademski centar iz koga možete stići do planine ili atraktivnog Skadarskog jezera za pola sata, i za samo jedan sat do mora .

Nikšić

Na zapadu Crne Gore, u oblasti Nikšić, smješten je grad Nikšić. Sa okolinom, po površini  je najveći grad Crne Gore.
U okolini Nikšića nalaze se brojni manastiri i crkve, kao i manastir Ostrog koji je jedan od najljepših i najposjećenijih pravoslavnih manastira.  U samom gradu nalazi se monumentalna Saborna crkva, posvećena Svetom Vasiliju i okružena prekrasnim parkom. Nikšić je okružen sa tri jezera: Krupac, Slano jezero i Liverovići. Tokom ljetnjih mjeseci ova jezera su glavna mjesta za izlete i odmor. Nikšić je takođe poznat po proizvodnji poznatog Nikšićkog piva.

Kuce pod snegom   Moraca

Gradic u dolini   Jezero1

Sjeverna regija

Sjeverna regija sastoji jedanaest opština i najveća je po površini. Ona obuhvata ovaj slabo naseljeni planinski deo Crne Gore. Od smanjenja teške industrije 1990., ova regija je stalno imala ekonomske teškoće i migracije stanovništva u dva južnija kraja. Sledeće opština čine ovu regiju:

-Andrijevica

-Berane

-Bijelo Polje

-Kolašin

-Mojkovac

-Pljevlja

-Plav

-Plužine

-Rožaje

-Šavnik

-Žabljak

Bijelo Polje

Bijelo Polje je grad na sjeveroistoku Crne Gore na Limu. Ima 15.400 stanovnika. On je administrativni, ekonomski, kulturni i obrazovni centar na sjeveru Crne Gore. Bijelo Polje je rodno mjesto rođenja usmenog pjesnika Avde Međedovića i mnogih istaknutih pisaca, kao što su Ćamil Sijarić i Miodrag Bulatović.  Najpoznatiji brend grada je mineralna voda Rada, znatno se konzumira u Crnoj Gori za vrijeme ljetnih mjeseci.

Kolašin

Kolašin je grad koji su osnovali Turci u XVII vijeku. Pored njega protiče uvijek nemirna rijeka Tara, kao i rijeka Morača, a sa svih strana okružen je planinama. Sinjajevina, Bjelasica, Ključ i Vučje unjedrili su ovaj mali grad. Kolašin se nalazi na 954m nadmorske visine i nudi odličan odmor, kako zimi, tako i ljeti. Zbog svoje nadmorske visine i povoljne klime, Kolašin se svrstava u vazdušne banje. Posebnu atrakciju za turiste, predstavlja Biogradsko jezero koje se nalazi u Nacionalnom parku “Biogradska gora” koja je jedna od 3 očuvane prašume u Evropi. Biogradsko jezero se nalazi na 1094m nadmorske visine, a oko njega su uređene pješačke staze.

Plav

Plav, prava vazdušna banja, nalazi se usred Plavsko-Gusinjske kotline i okružen je gorostasnim i krševitim vijencima , Prokletija, Visitora i Čakora. Sa njihovih golih, zupčastih kamenih vrhova, od kojih su neki visoki i do 2500 m, pogled se prostire niz Limsku kotlinu prema Metohiji i do albanskih gradova. U njihovim procjepima i uvalama, svijetle se mala plava lednička jezera. Hridsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1980 m, ispod vrhova Bogićevice(2650)m. Preko Hridskog jezera dolazi se u živopisne predjele Plava i Gusinja i u doline Grebaje i Rupajine.

Žabljak

Najpoznatijih turistički centar u Crnoj Gori na 1445 metara nadmorske visine, u podnožju planine Durmitor. Žabljak je turistički grad, najviši na Balkanu. Žabljak predstavlja najbolju destinaciju za zimski turizam. U neposrednoj blizini nalazi se najdublji kanjon u Evropi, veličanstveni kanjon rijeke Tare. Ovaj mali grad na sjeveru Crne Gore okružen brojnim jezerima i veliki broj planinskih vrhova. Zbog  svojih prirodnih  ljepota kojih ima na svakom koraku Žabljak privlači veliki broj posjetilaca tokom  ljeta.
Izvor: http://www.visit-montenegro.com

 

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement