Sport

Sport u Crnoj Gori vrti se uglavnom oko timskih  sportova , kao što su fudbal, košarka, vaterpolo, odbojka, rukomet. Ostali sportovi  su boks , džudo , karate , atletika , stoni tenis i šah.

Vaterpolo se često smatra nacionalnim sportom . Reprezentacija Crne Gore je jedna od najbolje rangiranih  ekipa na svijetu , nedavno je osvojila zlatnu medalju na Evropskom vaterpolo prvenstvu 2008. u Malagi , u Španiji , a osvojili su i  zlatnu medalju  2009. na FINA vaterpolo Svijetskoj  ligi , održanoj u Podgorici,  glavnom gradu Crne Gore. Crnogorska ekipa PVK Primorac iz Kotora je postao šampion Evrope u LEN Evroligi  u Rijeci  u Hrvatskoj .
Domaći  teren Fudbalske reprezentacije je Podgorički gradski stadion ,a njihov trener je Branko Brnović .
Crna Gora je jedna od najnovijih svjetskih reprezentacija , a nastala je nakon svjetskog prvenstva 2006 . Na tom turniru , novonastala država Srbija i Crna Gora se takmičila kao jedan tim i odigrali  svoj posljednji meč u grupi 21. juna , i nisu se  kvalifikovali za nokaut fazu .
Prvo zvanično takmičenje za reprezentaciju Crne Gore su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2010 (nisu bili registrovani član  FIFE u vreme izvlačenja za kvalifikacione grupe  UEFA EURO 2008 , koji je održan u decembru 2005). Oni su se takmičili u grupi 8 , zajedno sa Italijom , Bugarskom, Irskom , Kiprom i Gruzijom. Nisu uspeli da se kvalifikuju za Svjetsko prvenstvo . Kvalifikacije za EURO 2012 su počele veoma uspješno , sa pobedama nad Velsom , Bugarskom i Švajcarskom , kao i remijem sa Engleskom , ne primivši ni jedan gol . Na startu kvalifikacija bili su najniže rangirani tim u svojoj grupi , a kasnije postigli  rast  u top 16 najboljih reprezentacija na svjetu , prema rang listi FIFA objavljenoj u junu 2011 .

Nacionalni košarkaški tim je takođe poznat kao najuspešniji  u crnogorskom sportu posle vaterpola , a osvojio je mnogo medalja u prošlosti kao deo Jugoslovenskog nacionalnog košarkaškog tima . U 2006 , Košarkaški savez Crne Gore , zajedno sa ovim timom pristupio je Međunarodnoj košarkaškoj federaciji ( FIBA ), nakon nezavisnosti Crne Gore .
Održana su  Evropska prvenstva u streljaštvu i  karateu u Crnoj Gori.
Neke od sportskih aktivnosti  postale su tradicionalne manifestacije na međunarodnom nivou : Međunarodna biciklistička trka « Put kralja Nikole » , turnir fudbala na pesku ” Probeach fudbal tour ” i ” Crna Gora cup ” , ženski odbojkaški turnir ” Port cup ” , auto- trke ” Lovćen “, vaterpolo takmičenje  ” Mediteran trofej ” , ” Podgorički maraton “, itd.
Sportski kompleksi , centri, fudbalski stadioni , bazeni , teniski tereni u Podgorici i Beranama , Cetinju , Nikšiću , Kotoru , Herceg Novom , Budvi i Tivtu zadovoljavaju najviše međunarodne standarde i uslove .

vaterpolo   kosarka

Streljastvo

Footbal

Pretraga

Rezervacija smeštaja

Reklame

Uluguru Tours, tour company & safaris Royal Tour N Travel Advertisement Advertisement