( )

Crno jezero leži u podnožju vrha Međed. Sastoji od dva manja jezera, Velikog i Malog jezera. Ova dva jezera su povezana uskim tokom i tako čine dvije zasebne vodene celine.

Crno jezero je jezero u opštini Žabljak, u severnoj Crnoj Gori. Ono je ledničko jezero, smješteno na planini Durmitor, na visini 1416 m. Nalazi se 3 km od grada Žabljaka. U Crno jezero se ulivaju brojni planinski potoci, a najpoznatiji je Mlinski potok. Ostali potoci nemaju ime, pošto se pojavljuju periodično, kada se topi snijeg sa Durmitora. Crno jezero je glavna turistička atrakcija durmitorskog kraja. Ono je najveće i najpoznatije od 18 ledničkih jezera na planini.

Legenda kaže da je jednom davno, tuda prolazio Sveti Sava. Lokalni seljani ga optužiše da je nešto ukrao, pa uzeše pravdu u svoje ruke i odlučiše da ga kazne za krađu. Uzmičući pred rasrđenim seljanima, Sveti Sava baci kletvu da voda potopi selo i njegove stanovnike. Seljani pokušaše da pobjegnu nadirućoj vodi, ali bez uspjeha. One koji su bježali ka planinama, potopiše vode Malog, a one koji su bježali ka drugom kraju, potopi Veliko jezero.

Okruženo gustim šumama crnog, durmitorskog bora, koje se, zajedno sa masivom Durmitora, ogledaju u bistroj vodi, dajući mu neopisivu nijansu crne boje, jezero i dobi ime Crno. Po nekima, imenu doprinose i tamne dubine jezera, naročito Malog, čije dno doseže dubine i do 50 metara.

Koji god razlog da vas dovede na obale ovog jezera, nećete nikada zaboraviti njegovu neopisivu ljepotu i spokoj nedirnute prirode koja ga okružuje.