( )

Krajevi podno Prokletija poznati su po bogatstvu vodama i izvorima, ali se kao najljepši i najizdašniji od svih smatraju Ali-Pašini izvori. Udaljeni na svega kilometar od Gusinja, na nadmorskoj visini od 925 metara, ovi izvori su vjekovima predstavljali nezaobilazan dio ljudskih života u ovim krajevima.

Izvori su ime dobili po Ali-Paši Gusinjskom, čuvenoj istorijskoj ličnosti, koji pored izvora podiže čardak, kako bi mogao da uživa u njihovoj ljepoti i slatkoj svježini njihove vode. Izvori su simbol života ovoga kraja, pa su se na njihovim obalama rješavali sporovi i mirila zavađena bratstva, uživalo u dobroj hrani i nadaleko čuvenom siru, kajmaku i jagnjetini. Ovo mjesto je postalo važno odmorište karavana i trgovaca na putu od Dubrovnika prema Istanbulu. Tako su ljudi iz najrazličitijih krajeva i kultura pored izvora sklapali poslove i dogovarali trgovine.

I danas su izvori mjesto okupljanja Gusinjaca iz čitavog svijeta, kao i brojnih turista koji posjećuju ove izvore svake godine. Hladna voda sa izvora nikog ne ostavlja ravnodušnim. Mještani kažu da veliki broj građana dolazi na Ali-Pašine izvore, kako bi popili vode sa izvora. Voda sa Ali-pašinih izvora odlazi, a to je voda koju svijet nema.

Ali-Pašini izvori, s pravom su simbol Gusinja. Još ako bi se nadležni potrudili da ovo turističko izletište dobije sjaj kakav zaslužuje u odnosu na prirodno bogastvo, turistička ponuda Gusinja, ali i Crne Gore bila bi bogatija.