( )

Kanjon Nevidio slovi za najneprohodniji kanjon u Evropi. U potpunosti je neprohodan osim za profesionalce koji istovremeno moraju da budu i alpinisti i ronioci. Nevidio je danas dostupan i turistima entuzijastima koji su spremni da se upuste u avanturu.

Kažu da neobično i krajnje čudno ime kanjona ima bukvalno značenje – Nevidio. Lokalno stanovništvo ga još zove i „Neviđ Bog“ po legendi po kojoj ni sam Bog nije video kanjon iznutra. Kažu da do 1965. godine kada je kanjon najzad osvojen, ljudska noga nikada nije kročila u njegove strašne dubine. Meštani gorštaci ga nazivaju i „čudo neviđeno“ i sa strahopoštovanjem izgovaraju njegovo ime…  Kanjon je dug oko 3,8 km a za prolaz kroz njega potreban je bezmalo čitav dan. Pad kanjona odnosno vodenog toka je veliki sa velikim brojem vodopada, virova i bukova. Litice kanjona dostižu visinu oko 450 metara a širina na pojedinim mestima dostiže svega pola metra. Navodno postoji jedno mesto gde je širina rekordnih 25 cm! Maksimalna širina kanjona iznosi 500 metara.

Kanjon Nevidio je bukvalan prevod te riječi – NEVIDIO. On je privilegija samo najupornijih, najhrabrijih i beskrajnih zaljubljenika u prirodu. Kanjon Nevidio predstavlja svojevrsnu galeriju prirode čije su skulpture zajedno oblikovale stijene i voda. Kanjon Nevidio iako otkriven, za mnoge će ostati nedodirljiv, a njegove kamene gromade čuvaće jedno od najljepših umjetničkih djela prirode ovog podneblja.