( )

Njeguši su bili crnogorsko pleme u katunskoj nahiji, u Crnoj Gori. Njeguško pleme je jedno od onih iz Katunske nahije — planinskih naselja oko Lovćena i sjeverno od njega. Kao i druga plemena, i njeguško se dijelilo na krvne zajednice — bratstva.

Njeguško pleme je zahvatalo Njeguško Polje i zapadnu podgorinu planine Lovćena, koja se uzdiže nad tim poljem. Oko Njeguša su sa istoka Cetinjsko Pleme, sa sjevera pleme Ćeklići, od zapada i juga Boka. Glavni dio panine čini Njeguško Polje. Njeguši su pravo, staro i do danas očuvano ime. Osnovali su ga bez sumnje Srbi Zećani, koji su u davna vremena imali katune u Njegušu i na Lovćenu.

Njeguši su kolijevka istoimenog plemena koje je imalo značajnu ulogu u istoriji, dajući istaknute vladike i vladare crnogorskoj državi iz dinastije Petrovića. Tu su Njegoševa rodna kuća, kuća – kula Petrovića, kuća Rada Petrovića i Toma Petrovića. Sa druge strane puta, a u istom dvorištu s Njegoševom je i kuća vojvode Mirka Petrovića sa gumnom pored. Kuća u kojoj se rodio Njegoš je od kamena, pravougaone osnove na svoltanom konobom, i pripada tipu tradicionalne narodne arhitekture kamenog dijela Crne Gore, jednostavne bez ukrasnih elemenata.