( )

Od mliječnih proizvoda pored sira na ovim prostorima najviše su zastupljeni; kajmak ili stari skorup (ovčiji i kravlji). Bijel kao snijeg, čisti ovčiji skorup je izuzetnog ukusa i  najcjenjeni prehrambeni artikal na ovom području…

Razlika u srpskom kajmaku i crnogorskom skorupu je velika. Naime, u planinama Crne Gore zastupljena je krava buša, mleko joj je mnogo masnije nego u simentalke, tako joj je i skorup jači i masniji. U selima sjevernog dijela Crne Gore bijeli mrs je pored mesa nesto bez čega se ne može. Nekad se skuvano mlijeko razljevalo u specijalno za te namjene pravljene drvene posude – zvale su se “kalice”, koje su bile plitke, duguljaste i ovalne. Plitke – nije potrebna velika količina mlijeka, duguljaste – da je veća površina na kojoj se skupi mlječna masnoća. Danas je ova tradicija gotovo zaboravljena, na ovakav nacin kajmak skupljaju samo one domaćice koje svoje proizvode prave na veliko za prodaju.

Pretpostavka da je prerada skorupa-kajmaka i sireva stare tehnologije vezana za nomadsko stočarstvo nametnula je potrebu da se kratko osvrnemo na istorijski značaj ovog područja. Uz savremenu proizvodnju mljekarske industrije, autohtoni proizvodi (sirevi, skorup-kajmak) su naše bogatstvo koje treba održati, prilagoditi savremenom tržištu, ali sačuvati specifičnost njihovog sastava, prerade, ukusa i dati im odgovarajuće obilježje.