( )

U narodu, stablo drijena je simbol zdravlja i koristi se u nekim obredima , vezanim za zdravljem ukućana( rodjenje djeteta…). Naši preci su od drveta drijena pravili klin smatrajući da je ono najčvrsće. Stari Rimljani su od drveta drijena pravili koplja.

Drijen je veoma ljekovita biljka i dokazano je da je na stablu drijena sve ljekovito, od lišća, preko grančica i kore, do plodova, koštica. Jaki i zdravi ljudi ne upoređuju se slučajno sa drenom. Izreka „zdrav kao drijen“ na ovim našim prostorim se koristi od davnina, što samo dokazuje da su naši preci itekako bili svesni blagotvornih moći ove samonikle biljke. Priroda je darežljiva prema čovjeku. Na svakom koraku ona mu nesebično nudi svoje lekovite plodove. Drijenjine, kiselo-slatki plodov crvene boje, mogu se brati tokom cjelog leta.

Ako znamo da su najvjeće četiri civilizacije sa ljekovitim svojstvom drijenjine bile upoznate prije par hiljada godina, više je nego apsurdno da smo došli u priliku da moramo ljude u ovim krajevima da upoznajemo sa drijenjinama i sa njenim proizvodima.

Smatra da se drijenjina nepravedno naziva šumskim voćem jer nje ima i u dvorištima, voćnjacima, na plantažama!